
Αν θέλετε να μοιραστείτε το περιεχόμενο, τις φωτογραφίες σας , τα βίντεο σας ή τα άρθρα σας με όλον κόσμο, υπάρχουν αρκετά είδη αδειών που προσφέρονται από το Creative Commons που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την άδεια που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Κατανοήστε πως μια άδεια Creative Commons (CC) επηρεάζει τα πνευματικά σας δικαιώματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι με τη χρήση μιας άδειας CC, χάνουν τα δικαιώματα πάνω στο έργο τους, ότι το έργο δεν ανήκει πλέον σε αυτούς, και ότι δεν θα είναι σε θέση να έχουν οικονομικά ανταλλάγματα για αυτό. Αυτό δεν ισχύει. Όταν χρησιμοποιείτε μια άδεια CC, επιτρέπετε στους άλλους να χρησιμοποιήσουν την εργασία σας κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά παραμένετε ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου.
Ας πούμε ότι έχετε μια φωτογραφία που την διανέμετε με την τη άδεια CC-BY-NC: Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν αρκεί να σας αναφέρουν ως δημιουργό του έργου μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς . Ένα μη-εμπορικό blog μπορεί να την χρησιμοποιήσει στην αρχική σελίδα του. Στη συνέχεια, μια εταιρεία την βλέπει και επικοινωνεί μαζί σας για τη χρήση της φωτογραφίας σας σε ένα από τα φυλλάδια τους, και θέλει να σας πληρώσει έτσι ώστε να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει. Η άδεια CC-BY-NC με την οποία διανέμετε την φωτογραφία, δεν σας εμποδίζει να πληρωθείτε για την εμπορική χρήση της φωτογραφίας από την εταιρία.
Εφόσον χρησιμοποιήσετε μια άδεια CC για το έργο σας, μπορείτε πάντα να την αλλάξετε. Αλλά, αν κάποιος χρησιμοποίησε το έργο σας κάτω από αυτούς τους όρους, πριν να τους αλλάξετε, δεν μπορείτε να τους «πάρετε πίσω». Ας πάμε πίσω στο παράδειγμα της φωτογραφίας: Εάν αλλάξετε την άδεια σε «All rights reserved», κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα σας με άδεια CC από εδώ και πέρα. Αλλά ο blogger που την χρησιμοποίησε, θα συνεχίσει να την χρησιμοποιεί με άδεια CC , γιατί με αυτή τη άδεια την διανέματε τότε.
Όλες οι τρέχουσες άδειες Creative Commons απαιτούν από τον χρήστη που χρησιμοποιεί την εργασία σας, να σας αναφέρει και να σας αναγνωρίζει ως δημιουργό με κάποιο τρόπο. Μπορείτε να καθορίσετε πώς ακριβώς θα θέλατε να αναφέρονται σε εσάς (Το όνομα χρήστη σας; Το όνομά σας;Το ονοματεπώνυμό σας; Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Παρακαλώ να αναφέρεται η Molly Simonson ως ο δημιουργός αυτού του έργου.»
Μερικοί λόγοι για να προτιμήσετε μια άδεια Creative Commons αντί για το «Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος»:
Κάθε άδεια έχει τις δικές της προϋποθέσεις και όρους:
Μόλις είστε σίγουροι για τους όρους που θέλετε να εφαρμόσετε (ή δεν θέλετε να εφαρμόσετε), μπορείτε να επιλέξετε την άδεια που αντανακλά καλύτερα τις ανάγκες σας . Παρακάτω είναι οι έξι κύριες άδειες χρήσης CC:
Αναφορά Δημιουργού 4.0 (CC-BY)
Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να αναδιανέμουν, να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργου, ακόμη και με εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως τον δημιουργό του πρωτοτύπου. Είναι μια από τις πιο εξυπηρετικές άδειες που προσφέρονται. Συνιστάται για τη μεγιστοποίηση της διάχυσης και της χρήσης του αδειοδοτούμενου υλικού.
Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-SA)
Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και να διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους. Αυτή η άδειασυχνά παρομοιάζεται με τις ελεύθερες άδειες και τις άδειες λογισμικού ανοιχτού κώδικα «copyleft». Όλα τα νέα έργα που θα βασίζονται στο δικό σας θα έχουν τους όρους της αρχικής άδειας, επομένως στα παράγωγα θα επιτρέπεται η εμπορική χρήση. Αυτή η άδεια χρησιμοποιείται από τη Wikipedia και συνιστάται για τα είδη που επωφελούνται από την ενσωμάτωση περιεχομένου όπως γίνεται στη Wikipedia και σε παρόμοια αδειοδοτημένα έργα.
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0 (CC-BY-NC)
Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα, αλλά χωρίς εμπορική χρήση. Αν και τα νέα τους έργα πρέπει να σας αναγνωρίζουν και να παραμένουν μη-εμπορικά, δεν οφείλουν να τα αδειοδοτούν με τους ίδιους όρους.
Αναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC-BY-ND)
Αυτή η άδεια επιτρέπει την αναδιανομή, με εμπορική και μη εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να γίνεται αναφορά σε εσάς ως δημιουργό και το έργο σας να παραμείνει αμετάβλητο στο σύνολό του.
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 (CC-BY-NC-SA)
Αυτή η άδεια επιτρέπει στους άλλους να κάνουν διασκευές, να τροποποιούν και να δημιουργούν παράγωγα του δικού σας έργα χωρίς εμπορική χρήση, με την προϋπόθεση να κάνουν αναφορά σε εσάς και να διαθέτουν τα νέα τους δημιουργήματα με τους ίδιους ακριβώς όρους.
Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC BY-NC-ND)
Αυτή η άδεια είναι η πιο περιοριστική από τις 6 κύριες άδειες, επιτρέποντας στους άλλους να έχουν πρόσβαση στο έργο σας και να το μοιράζονται με άλλους εφόσον κάνουν αναφορά σε εσάς, ωστόσο δεν μπορούν να το αλλάξουν με κανένα τρόπο ούτε να το χρησιμοποιούν για εμπορική χρήση.
Πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια έργα σε 9 εκατομμύρια ιστότοπους διατίθενται με άδεια Creative Commons (CC). Αυτά τα υλικά αποτελούν ένα εξαιρετικά πλούσιο αποθετήριο για τη διδασκαλία, τη μάθηση, τη κοινή...
Read moreΤο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με απόλυτη συνέπεια έναντι του νόμου και των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει απέναντι στους δημιουργούς, αμέσως μετά την κατάθεσή της μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας του Οργανισμού...
Read moreΑν θέλετε να μοιραστείτε το περιεχόμενο, τις φωτογραφίες σας , τα βίντεο σας ή τα άρθρα σας με όλον κόσμο, υπάρχουν αρκετά είδη αδειών που προσφέρονται από το Creative Commons που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε...
Read moreΔιαθέσιμο (και) στην ελληνική γλώσσα είναι το Εγχειρίδιο του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (έκδοση 2018). Όπως αναφέρεται στον...
Read more